![]() |
Aprikosträd |
|
|
|
||
| Synonymer | Damaskusblomma, apricock | |
| Botaniska namn | Prunus armeniaca L. = Armeniaca vulgaris = Amygdalus persica | |
| Engelska namn | Apricot tree, apricock | |
| Andra namn |
Romanska språk |
|
|
|
||
| Besläktade |
Släktet Prunus omfattar
hundratals buskar och träd med stenfrukter som aprikos, persika,
mandel, plommon, körsbär och
hägg. Japansk aprikos (Prunus mume): Knotigt träd med liten frukt som saltas in till umeboshiplommon. Persika (Prunus persica) Mandel (Prunus amygdalus) - se där för ytterligare arter av Prunus. |
|
|
|
||
| Beskrivning | • Träd: 3-10 m högt, i odling
lågt. Barken blir grov med åren. Kvistarna
är rödtonade. • Blad: Släta hjärtformade blad, sågade i kanterna, rätt lika rosenblad, upp till 8 cm långa, mörkgröna med röd ton, spricker ut efter blomningen. • Blomma (vår): Vita blommor med rosaröd baksida kommer på bar kvist tidigt på våren. • Frukt: Frukten (aprikosen) är plommonstor, rund till avlång, med sammetsludet skal, gult till orange, rött på solsidan, med sött, lite syrligt fruktkött. Inuti finns en tillplattad kärna (fruktsten), slät med djup fåra längs ena kanten; den lossnar lätt från fruktköttet. Innanför dess hårda skal finns ett mandellik frö. |
|
| Odling och bruk | Skörd Frukt: Frukterna är mogna för skörd när inget grönt finns kvar på dem. I stordrift skördas de omogna. Ofta är de fortfarande omogna i butiken. Bäst chans att hitta fullmogna är i juni-juli då de sydeuropeiska kommer till Sverige. Fruktkärnorna används i livsmedelsindustrin. Växtförhållanden Aprikosträd behöver varmtempererat till subtropiskt klimat. Det vill ha fuktig men väldränerad jord, lätt, sandig och kalkrik. Dess ursprung är Centralasien med heta, soliga somrar och kalla vintrar (under 4°). Minusgrader är inget problem, en del sorter klarar sig vid ner till -40°. Det svåra är få de tidiga, ömtåliga blommorna att överleva - de skadas av vårfrost och blåst - och att bära frukt - inga svenska bin har vaknat när trädet blommar och temperaturen har sällan nått upp till de 5° som behövs för att blommornas pollen ska gro. I södra Sverige kan en del sorter klara sig i varmt och vindskyddat läge, t. ex. som spaljéväxt mot en södervägg. Förökas genom ympning på t. ex. plommonträd eller från frö. Odling inomhus Kärnorna kan sättas i kruka inomhus. För att få dem att gro, filar man ner det hårda skalet ordentligt så att vatten kan tränga in. Utbredning Asien: Vilt och odlat i Centralasien och Mellanöstern, mest odlat i Iran, Pakistan, Syrien, Kina. • Europa: Vilt och odlat i södra Europa, mest odlat i Turkiet, Italien, Frankrike, Spanien, Turkiet, Ukraina. Trädet kan klara sig i Sverige men ger sällan frukt. • Afrika: Odlat i Algeriet, Marocko, Sydafrika. Handel Sedan 1990-talet är Turkiet och Iran de största producenterna men europeiska länder exporterar mest (Frankrike, Spanien, Italien). De största importländerna är också europeiska (Tyskland, Italien, Österrike, Schweiz) - färska aprikoser är svåra att transportera långa sträckor. Importen till Sverige på 1980-talet var 80 ton om året från Spanien och Italien; i juni-juli är de bäst. Fyra gånger mer torkade aprikoser (340 ton) importerades från Turkiet, Spanien och Kalifornien. |
|
| Växtdroger och beredningar |
Frukt (Pruni armeniacae fructus) • Aprikoskärnolja (olja) • Aprikoskärnmjöl (fruktskal) • Bittermandelolja (eterisk olja) |
|
|
|
||
| Historia |
Namnet |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t ex Botanica (2003), Corneliuson (2000), Creasy
(2000), Hansson och Hansson (2002), Henrikson (1992), Hylander (1975), Jönsson och Simmons (1992),
Kilian (2007), Linell och Hylander (1955), Ljungqvist (2007), Meyer (1952), Nationalencyklopedins
ordbok (1995),Nilsson (2007), Seymour (1980). Åke Truedsson: Persikor och aprikoser i Sverige (Allt om trädgård 2001:4). Nätpublikationer: Gustav Hess GmbH (2005 09 09). FAO: Major food and agricultural commodities and producers (2008 04 26). FAO: Key statistics of food and agriculture external trade (2008 04 26). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|
|
||