|
|
|
|
Eteriska oljor
Eteriska oljor i doftgrupper
Juldofter
|
|
Eteriska
oljor och isolat samlade
i grupperna mynta, friskt, barr,
grönt, citrus, fruktigt-jordigt, sött kryddigt,
rök-läder, blommigt, trä, puder-vanilj
och indelade i topp-, hjärt- och basnoter. En fingervisning
till oljors kvalitet kan en sådan uppställning
ge, inte mer. Fixatörer i fetstil.
För grunderna i doftblandning, se parfym!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Grönt
(recept)
|
| Toppnoter |
Backtimjan -
Basilika - Basilika,
tulsi - Enbär
- Kamomil, marockansk
- Koriander - Kyndel
- Lagerblad - Lavandin
- Lavendel - Malört
- Oregano - Rosmarin
- Salvia - Timjan, corido
- Timjan, linaloltyp |
| Mellannoter |
Angelika,
frö - Anisaldehyd
- Basilika - Dill
- Enbär - Johannesört
- Kalmus - Kamomil,
marockansk - Kyndel - Lagerblad
- Lavendel - Malört
- Mejram - Mejram,
spansk - Oregano
- Rosmarin - Rölleka
- Spiklavendel
- Timjan, tujanoltyp
- Timjam, tymoltyp |
| Basnoter
|
Björkblad
- Elemi
- Malört - Timjan,
tujanoltyp - Timjam,
tymoltyp - Vetivert |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Litteratur:
Se t. ex. Aftel (2003), Poucher och Howard (1974), Tisserand
(1977).
Flyktighetsskalor: Uppgifter om doftämnens flyktighet kan skilja mycket
- det förekommer att samma eteriska olja klassificeras
som både topp-, mellan- och basnot, och mycket
sällan anges på vilka grunder. Någon
överenskommen standard för bedömningsmetoden
finns inte.
Pouchers och Howards flyktighetsskala är den mest
kända; det var Poucher som uppfann "doftpyramiden"
på 1920-talet. Doftämnen med värdena
1-14 klassificeras som toppnoter, 15-60 som mellannoter
och 61-100 som basnoter. Tisserand kommer ibland till
helt andra slutsatser, baserade på arbeten av
Louis Appell. Enligt Tisserand är Pouchers metod
något för subjektiv då den också
tar hänsyn till doftens intensitet. Tyvärr
uppger Tisserand inga källor, men det framgår
att i alla fall upplagorna av Poucher är från
före andra världskriget.
|
|
|
|
|
© Shenet 1997 - 2013
Adress: http://www.shenet.se/ravaror/essensdofter.html
Datum: 2015 12 15 -
Uppdaterad: 2009 03 1
Cookieinfo
|