![]() |
Kölnervatten 4711 |
|
|
|
||
| Synonymer | Eau de cologne, Maria Farina, luktvatten, åderkålång | |
| Farmakopénamn | Aqua Coloniensis, Alcoolatum fragrans, Spiritus coloniensis | |
| Engelska namn | Eau de cologne | |
| Andra namn | Romanska språk Eau de Cologne, Teinture d'essence de citron composée (franska), Agua de Colonia (spanska), Andra språk Kölnisches Wasser, Kölnischwasser (tyska) |
|
|
|
||
| Tradition | Kölnervattnets historia är fortfarande omstridd. Flera tyska företag vill ta åt sig äran, och inkomsterna, av den doft som gav namn åt hela gruppen cologner. | |
| Framställning | Som annan cologne: ursprungligen genom
spritdestillering av växter. Senare övergick
man till att destillera eteriska oljor. Idag löser
man de eteriska olljorna i stark sprit. Blandning och mognad Det finns två huvudvägar: Eteriska oljor blandas för sig och får mogna minst en månad. Därefter tillsätts runt 15 delar 95 % alkohol och allt får mogna ytterligare en vecka. Eteriska oljor (1 del) och 95 % alkohol blandas direkt till alkohollösning i färdiga proportioner (15 delar alkohol) eller koncentrat (2 delar alkohol). Får mogna minst ett par veckor, helst ett halvår. Vattenspädning Efter mognad tillsätts vatten eller aromatiskt vatten droppe för droppe, runt 1 del till 3 delar alkohollösning. Klarning Lösningen kyls ner till strax över 0° och filtreras genom papper eller tyg. |
|
| Beskrivning | Klar, ofärgad spritlösning med friskt doft. | |
| Mått och vikt | 95 % alkohol:100 ml väger 82 gram,
100 gram = 123 ml 90 % alkohol:100 ml väger 86 gram, 100 gram = 120 ml 70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml 40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml För detaljer, se alkoholmått. |
|
| Löslighet | I colognen kan lösas vatten,
glycerin, ättika,
alkohol. Eteriska
oljor löses inte fullständigt om alkoholhalten
är under 70 %. Olösligt: fett, oljor, vaxer, hartser. |
|
Innehåll
|
Alkohol |
|
| Varianter | Gränsen mellan Kölnervatten
och cologner i allmänhet är begripligt nog luddig.
Se hela gruppen cologne
och samlingen blandade colognerecept! I flera av recepten nedan anges bara doftämnenas proportioner. Med andra lösningsmedel kan man skapa annat med colognedoft, t. ex badolja och hudolja. Något av spritsigheten går dock förlorad i olja. |
|
| Hållbarhet | Förvara mörkt, svalt, tillslutet. | |
|
|
||
| Hudreaktion | Doftämnena är det som mest riskerar att irritera, särskilt gamla citrusoljor p.g.a. oxiderat limonen. | |
|
|
||
Recept |
||
| Recept I (la première qualité) |
Vinsprit,
60 over proof (51 %) - 6 gallons (27,25 liter) |
|
| Recept II (la duxième qualité) |
Majssprit
- 6 gallons (27,25 liter) Apelsinolja - 4 oz (113 gram) Citronolja - 4 oz (113 gram) Bergamottolja - 4 oz (113 gram) Petitgrainolja - 2 oz (57 gram) Rosmarinolja - 2 oz (57 gram) Neroliolja - 0,5 oz (14 gram) Blanda och skaka om; låt stå i ro i några dagar och buteljera sedan. - Anm. Brittisk handelsvikt och -volym. Colognens sekunda kvalitet kommer av att neroli ersatts av petitgrain samt av spriten; allt utom fransk vinsprit var på Piesses tid undermåligt till parfym. (Källa: Piesse, 1857) |
|
| Recept III | Citronmelisstinktur
- 8 libr (2,8 kilo) Rosmarinstinktur - 8 libr (2.8 kilo) Koncentrerad sprit (90-91 % volym) - 3 libr (1.1 kilo) Bergamottolja - 6 uns (178 gram) Citronolja - 6 drachmer (22 gram) Cedratolja - 4 drachmer (15 gram) Neroliolja - 3 drachmer (11 gram) Rosmarinolja - 2 drachmer (7,5 gram) Totalt ca 7 kilo varav eteriska oljor 3 %. Destilleras. Skall enligt uppgift användas av firman Farina i Köln. - Anm. Gamla svenska mått. (Källa: Berlin 1849) |
|
| Recept IV | Stark alkohol
(91 %) - 9 pints (4,26 liter) Tinktur av rosengeranium - till önskad doft Apelsinolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml) Limettolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml) Bergamottolja - 2 ounces 228 minims (73,3 ml) Neroliolja - 1 ounce 144 minims (38,5 ml) Citronolja - 1 ounce 144 minims (38,5 ml) Lavendelolja - 1/2 viktounce (15,5 gram) Renad benzoin - 1/4 viktounce (7,8 gram) Rosmarinolja - 1/4 viktounce (7,8 gram) Alkohol, benzoin, rosmarinolja och lavendelolja blandas och skakas om ordentligt. Därefter tillsätts det övriga undan för undan. Får dra flera veckor och fylls sedan på flaska. Receptet har publicerats av Farina, en av skaparna av Cologne. - Anm. Ska möjligen resultera i ett Kölnervatten även om det inte är troligt att Farina publicerade originalreceptet. Anm. Amerikanska medicinalmått. (Källa: Felter och Lloyd 1898, 1900 efter Amer. Drug. Cir. vol. VIII p 85 och Amer. Jour. Pharm 1864 p 375) |
|
| Recept V | Sprit
- 900 gram Vatten - 100 gram Bergamottolja - 6,5 gram Citronolja - 6,5 gram Neroliolja - 3 gram Petitgrainolja - 1 gram Lavendelolja - 10 droppar Rosmarinolja - 5 droppar Rosenolja - 1 droppe Total 1.018 gram varav eteriska oljor 2 %. (Källa: Hector 1903) |
|
| Recept VI | Sprit
- 900 gram Vatten - 100 gram Neroliolja - 3,5 gram Petitgrainolja - 3,5 gram Cedratolja - 3,5 gram Bergamottolja - 3,5 gram Portugalolja (apelsinblom, apelsin, pomerans) - 3,5 gram Limettolja - 3,5 gram Citronolja - 3,5 gram Rosmarinolja - 1 gram Lavendelolja - 15 droppar Önant-eter - 3 droppar Totalt 1.026 gram varav eteriska oljor 3 %. (Källa: Hector 1903) |
|
| Recept VII | Sprit -
900 gram Destillerat vatten - 100 gram Bergamottolja - 4 gram Limettolja - 3,5 gram Petitgrainolja - 3 gram Cedratolja -2,5 gram Neroliolja - 2, 5 gram Lavendelolja - 1 gram Geraniumolja - 1 gram Jasminextrakt (pröva jasmin absolut) - 1 gram Ammoniak - 1 gram Rosenolja - 4 droppar Total 1.019 gram varav eteriska oljor 2 %. (Källa: Hector 1903, Gaugin 1947) |
|
| Recept VIII | Koncentrerad sprit
Neroliolja Bergamottolja Citronolja Rosmarinolja Pomeransolja Farmakopénamn: Teinture d'essence de citron composée. (Källa: Lindgren 1918 efter Franska farmakopén 1908) |
|
| Recept IX | Citronolja
- 2,5 uns (ca 75 gram) Apelsinolja - 2,5 uns (ca 75 gram) Neroli - 1,5 uns (ca 45 gram) Bergamottolja - 1 uns (ca 30 gram) Rosmarinolja - 1 uns (ca 30 gram) Pomeransolja - 0,5 uns (ca 15 gram) Vinsprit 60 % (konjak)- 3 gallons (13,65 liter) Blanda och skaka väl. Citronoljan ska först tillsättas till spriten och destilleras, och sedan sättes neroli och rosmarinolja till destillatet. Giver utmärkta resultat. - Anm. Enligt svensk översättning. Uns kan vara handelsvikt = 28,35 gram eller apoteksvikt = 31 gram. Gamla mått. (Källa: Thompson 1928, efter Piesse) |
|
| Recept X | Alkohol
denaturerad med kolokvint - 10.000 viktdelar Bergamottolja - 30 viktdelar Neroli - 25viktdelar Rosmarinolja - 20viktdelar Citronolja - 20viktdelar Lavendelolja - 10 viktdelar Totalt 10.105 viktdelar varav eteriska oljor 1 %. (Källa: Meyer 1952) |
|
| Recept XI | Alkohol
denaturerad med kolokvint - 890 viktdelar Vatten - 200 gramviktdelar Bergamottolja - 12viktdelar Citronolja - 5 viktdela Rosmarinolja - 2 viktdelar Neroli - 1viktdelar Lavendelolja - 0,5 viktdelar Ammoniak - 0,2viktdelar Totalt 1.111 viktdelar varav eteriska oljor 2 %. (Källa: Meyer 1952) |
|
| Recept XII | Fin alkohol
(95 %) - 30.000 gram Destillerat vatten (för lösning av de eteriska oljorna) - 8.000 gram Bergamottolja - 10 gram Citronolja - 5 gram Portugalolja (apelsin, apelsinblom, pomerans) - 5 gram Bensoetinktur - 5 gram Neroli - 4 gram Rosmarinolja - 2 gram Lavendelolja - 2 gram Petitgrainolja - 1 gram Mysktinktur - 1 gram Rosenolja, bulgarisk - 0,1 gram Ylang-ylangolja - 0,05 gram Total 38.035 gram varav eteriska oljor 0,1 %. Ingredienserna ska omskakas. Först tillsättes citronoljan och spriten, varefter den destilleras. Därefter tillsätts destillatet rosmarinolja och neroli. Detta ska vara ett originalrecept från 1700-talet. (Källa: Fischerström 1968) |
|
| Recept XIII | Alkohol
(95 %) - 30.000 gram Citronolja - 150 gram Portugalolja (apelsin, apelsinblom, pomerans) - 150 gram Neroli - 100 gram Rosmarinolja - 50 gram Bergamottolja - 50 gram Totalt 30.500 gram varav eteriska oljor 2 %. Ett recept från 1800-talets mitt. (Källa: Fischerström 1968) |
|
| Recept XIV | Vinsprit
(60 %) - 13,65 liter Apelsinskalsolja - 2,5 uns (71-78 gram) Citronolja -2,5 uns(71-78 gram) Neroliolja - 1,5 uns (42-47 gram) Bergamottolja - 1 uns (28-31 gram) Pomeransolja - 0,5 uns (14-15 gram) Det vinnande förslaget i en engelsk tävling utlyst på 1920-talet om ett modernt luktvatten av kölnertyp. - Anm. Det brittiska unset kan här vara handelsvikt (28,35 gram) eller apoteksvikt (31,1 gram), här avrundade till närmsta gram.Gamla mått. Se även recept XVI nedan. (Källa: Fischerström 1968) |
|
| Recept XV | Sprit
(94 %) - 36 liter Apelsinblomsvatten - 4 liter Bergamottolja - 240 gram Petitgrainolja - 120 gram Neroli - 120 gram Jasminolja - 40 gram Lavendelolja - 40 gram Geraniumolja - 40 gram Rosmarinolja - 10 gram Rosenolja - 2 gram Blandas och får mogna ett par månader. Det klassiska receptet på den eau de cologne som tillverkats i Köln sedan 1700-talet. (Källa: Möller 1997) |
|
| Recept XVI | Sprit
(60 %) Apelsinolja - 5 Citronolja - 5 Neroli - 3 Rosmarinolja - 2 Bergamottolja - 2 Pomeransolja - 1 (Källa: Okänd 1999) |
|
| Recept XVII | Neroli
- 30 Bergamottolja - 30 Citronolja - 30 Lavendelolja - 9 Rosmarinolja - 1 Citronmelissolja - kan också ingå (Källa: Okänd 1999) |
|
| Recept XVIII | Citronmelisstinktur
(95 % alkohol) Neroli - 20 Bergamottolja - 10 Citronolja - 5 Lavendelolja - 1 Rosmarinolja - 1 Stark och frisk doft. (Källa: Shenet-läsare 2001) |
|
| Recept XVIX | Vinsprit
(60 %) - 12 liter Bergamottolja - 800 gram Neroliolja - 400 gram Pomeransolja - 80 gram Apelsinskalsolja - 20 gram Citronolja - 20 gram Det vinnande förslaget i en engelsk tävling utlyst på 1920-talet om ett modernt luktvatten av kölnertyp. - Anm. Säkert samma tävling som i recept XI ovan, men med vikterna mycket fritt tolkade av Bresle och Stenson, som upptar Fischerström bland källorna. (Källa: Bresle och Stenson 2002) |
|
| Recept XX (grundrecept) |
Alkohol
(95 %) - 70 gram (86 ml) Orangeblomsvatten - 25 gram (25 ml) Eteriska oljor - 5 gram (6 ml) Ammoniak 25 % - 1-2 droppar Blandning eteriska oljor: Citronolja - 1,35 gram (45 droppar) Apelsinolja - 1,35 gram (45 droppar) Neroli - 0,9 gram (30 droppar) Bergamottolja - 0,55 gram (18 droppar) Rosmarinolja - 0,55 gram (18 droppar) Pomeransolja eller petitgrainolja - 0,3 gram (9 droppar) Totalt 100 gram (117 ml) varav eteriska oljor 5 %. Doftämnen blandas och får mogna minst en månad, därefter tillsätts alkoholen och allt får mogna ytterligare minst en vecka. Alkoholen kan också tillsättas direkt till doftämnena och allt får då mogna minst ett par veckor. Efter mognad tillsätts vatten eller aromatiskt vatten droppe för droppe med omskakning. Lösningen kyls till strax över 0° och filtreras genom papper eller tyg. Grundrecept som kan varieras. (Källa: Shenet 2002) |
|
| Recept XXI (dagens kölnervatten) |
• Alcohol • Water • Fragrance (Parfum) • Limonene • Linalool • Citral • Hydroxycitronellal • Geraniol • Citronellol Så ser innehållsförteckningen ut idag för ett av de kölnervatten som skryter om sina fina traditioner. Se mer om dessa under Kölnervattnets historia. (Källa: Innehållsförteckning 4711 2008) |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t. ex. Berlin (1849), Fischerström (1968), Gaugin
(1947), Meyer (1952), Poucher och Howard (1974), Svanberg
(1948), Thomssen (1947). |
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|
|
||