![]() |
Gröna parfymer |
||
|
|
|||
| Engelska namn | Green scents | ||
| Tradition | De tidiga gröna dofterna var söta,
som förra sekelskiftets new mown hay, nyslaget
hö, som var närmast en basdoft så länge
folk visste hur nyslaget hö luktade och längtade
hem till gården - d.v.s. från slutet av 1800-talet
och några årtionden in på 1900-talet.
De friska gröna kom efter andra världskriget.
Under 90-talet har de vattnats ut till ozon. Parfymhistoria |
||
| Beskrivning | Balsamiska gröna: Söta
och höiga dofter med associationer till varma ängar
och blommande gräs. Friska gröna: Lättare och skarpare, blommiga eller fruktiga, mer skog än äng. Ganska neutrala, lite sportiga dofter som kan användas både dag- och kvällstid. Doftklassificering Familjen gröna parfymer förekommer i både det franska och amerikanska klassificeringssystemet. De är inte så många som man kan tro; grönt är oftare en accent i mustigare chypres och fougères. I USA används inte dessa två doftgrupper så där är en grön doftfamilj än mer motiverad. Familjen krympte rätt mycket när citrusdofterna för några år sedan samlades i en egen familj. |
||
| Innehåll |
Vetivert är
viktigaste doftämnet och också fixatör.
Balsamiska gröna bygger i mycket på samma doftämnen som chypres (söt labdanum, jordig ekmossa), friska gröna på örter och citrus som bergamott. |
||
| Ersättning | Det mesta som doftar i dagens parfymer är isolerade eller syntetiska kemikalier - 100 % i billiga parfymer, 70 % eller mer i dyra. Inte heller äldre parfymklassiker ser ut som de gjorde när de introducerades; undan för undan görs recepten om genom att de eteriska oljorna ersätts med kemikalier. | ||
|
|
|||
| Gröna parfymer | |||
|
|
|||
| Vent Vert (Balmain 1945) |
|
||
| White Linen (Estée Lauder 1978) |
|
||
|
|
|||
| Litteratur: Se t. ex. Aftel (2003), Barillé och Laroze (1995), Boman (1986), Day (1979), Fischerström (1968), Girard-Lagore (2001), Irvine (1995), Kennett (1975), Müller och Lamparsky (1991), Schnitzer (1985), Thompson (1928). | |||
|
|
|||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
|||
|
|
|||