![]() |
Ansiktsmasker Äggmasker |
|
|
|
||
| Engelska namn | Egg mask, facial mask with egg | |
|
|
||
| Tradition | Äggmasker saknas inte i någon
skönhetsbok! Askungemasken med äggvita är en riktig klassiker. Direkt från fäboden Också svenska bondkvinnor har förstått att utnyttja vardagsvarorna som fåfängomedel. Från en by i förra sekelskiftets Jämtland är denna äggmask mot rynkor: Torka en äggula på en träbit, stöt den fint i mortel, blanda pulvret med talg eller grädde och låt sitta kvar över natten. |
|
| Framställning | Rått ägg rörs ut med tjockare ämnen. Alla slags varianter ges nedan. | |
| Beskrivning | En smet, tjock nog att ligga kvar på ansiktet. | |
| Innehåll |
Helt ägg eller bara vitan eller gulan. Ofta tillsätts något förtjockande som honung eller mjöl. Som vätska oftast citronsaft. Till detta efter behag vad som helst som passar hudtypen. |
|
| Varianter | • Matmasker - äggmasker är bara en av många varianter. | |
| Hållbarhet | Inte hållbara - använd samma dag. | |
|
|
||
| Hudvård | Hudläkemedel Äggvitan är sammandragande och ett klasssiskt medel mot rynkor men passar också fet hy. Bara äggvita som mask brukar kallas "Askungemasken" eftersom den kan strama upp huden för kvällen. Äggulan (rik på svavel och lecitin) sägs vara bra mot rynkor om den används regelbundet. |
|
| Hudtyp | Vitan för fet hy, gulan för torr. | |
|
|
||
Recept |
||
| Recept I
(vita) |
Fint
kornmjöl - 90 gram Honung - 35 gram Vispad äggvita - 1 st Rosenvatten - lite (ev) Blandas till en deg. Skulle den bli för hård kan man tillsätta lite rosenvatten. Låt honungsdegen sitta kvar på ansiktet så länge som möjligt. (Källa: Pio 1922) |
|
| Recept II
(vita) |
Honung
- 30 gram Äggvita - 1 st Kornmjöl - 1 rågad msk Värm upp och blanda. Lägg smeten på rynkor i ansiktet och ligg ner på rygg tills den stelnat. Låt den sedan verka i ytterligare 30 minuter. Tvätta av med varmt vatten och skölj sist med kallt. (Källa: Tschechova och Evers 1954) Anm. Enligt författarna ett av amerikanskor ofta använt recept. Det mycket lika föregående är från Paris tre årtionden tidigare och båda följer ett tvåtusenårigt romerskt. |
|
| Recept III
(vita) |
Mandelkli
- 1 msk Äggvita - 1 st Vatten - lite Rör ihop kli och vatten till en tjock gröt och tillsätt sedan äggvitan. Stryk smeten på ansiktet. När masken torkat gnuggas den av med torra händer. Huden är nu som polerad. Upprepa behandlingen ett par gånger om året för att påskynda avstötningen av de yttersta hudlagren. (Källa: Tschechova och Evers 1954) |
|
| Recept IV
(vita) |
Äggvita - 1
st Citronsaft - 1 sked Rivet skal av citron - en aning Mandelkli - så mycket som kan sugas upp Rör äggvitan till skum. Lägg på huden i ett tunt lager och låt torka (8-10 minuter). Mot rynkor. (Källa: Tschechova och Evers 1954) |
|
| Recept V
(gula) |
Mandelmjöl
- 1 del Äggula - 1 del Honung - 1 del (ev) Låt verka en kvart. Spola av med varmt vatten. För normal hy. (Källa: Tschechova och Evers 1954) |
|
| Recept VI
(gula) |
Havremjöl -
1 msk Äggula - 1 st Pensla på huden och låt sitta kvar 15 minuter. Skölj av med varmt vatten och avsluta med kallt. För torr och känslig hy. (Källa: Tschechova och Evers 1954) |
|
| Recept VII
(vita) |
Äggvita
- 1 st Citronsaft - 10-12 droppar eller 1-2 tsk Vispas ihop till skum. Doppa en bit gasbinda eller tunt tyg i blandningen och lägg på ansiktet och över detta en annan bit och låt ligga på 15-30 minuter. Eller lägg på i ett tunt lager och låt torka in ett par minuter. Tvätta av med ljummet vatten eller ansiktsvatten. Lägg på en kräm efteråt. Mycket sammandragande; bra för fet, storporig hy och för åldrad hy. Med den mindre mängden citronsaft är den en utmärkt "askungemask" när man vill fräscha upp sig snabbt; spänner huden så att den blir fast. (Källa: Tschechova och Evers 1954, Golbaek 1957) |
|
| Recept VIII
(gula) |
Äggula - 1 st Olivolja - 8-15 droppar Citronsaft - 2 droppar Lägg först varma kompresser på huden en kvart. Vispa sedan ihop masken och lägg på den; tvätta av med ljummet vatten när den torkat. Bra att lägga på efter mask VI med gula där rynkor ska jämnas ut, t. ex. vid ögonvrårna, i pannan och munvinklarna. (Källa: Tschechova och Evers 1954) |
|
| Recept IX
(vita + gula) |
Lätt
vispad äggvita - 1 st Citronsaft - 1 tsk Stryks på huden. När masken torkat helt lägger man en ny mask över, blandad av: Äggula - 1 st Mandelolja - ett par droppar När också detta lager har torkat tvättas ansiktet av med avhärdat vatten. Bra mot rynkig och slapp hud. (Källa: Golbaek 1957) |
|
| Recept X
(gula) |
Äggula
- 1 st Olja, t. ex. mandelolja - 2-3 msk Gurksaft, citronsaft, saft av morot, apelsin - (ev) Blandas. Förvaras kallt. Kan användas som ansiktsmask på torr hud 1-2 gånger i veckan - får ligga på tills det torkat. (Källa: Golbaek 1957) |
|
| Recept XI
(vita) |
Hårt
vispad äggvita Låt sitta på 10 minuter, Eller: Låt sitta på tills det torkat, lägg på ett nytt lager och låt detta sitta 20-30 minuter. Ta på en närande kräm eller olja efteråt. Passar fet eller åldrande hy, inte torr. Stramar upp - Askungemasken för kvällen. (Källa: Mother Earth 1973, Leigh 1992, Wärn 2009) |
|
| Recept XII
(gula) |
Mandelmjöl
- 1,5 dl Honung - 1 msk Äggula - en halv Vatten - till en tjock välling Vispa hårt. Lägg på huden genast och låt ligga på 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten. (Källa: Hillker 1989) |
|
| Recept XIII
(vita) |
Honung
- 5-10 ml Citronsaft - 5 ml Trollhasselinfusion (trollhasseldekokt) - 5 ml Hårt vispad äggvita - 1 st Gurksaft - ur en halv gurka Blandas ihop. Klappas in i ansiktet och får sitta minst en kvart eller tills den är torr. Sköljs av med ljummet vatten. Extremt sammandragande mask som bara ska användas på fet och storporig hy. (Källa: Hillker 1989) |
|
| Recept XIV
(vita) |
Äggvitor
- 4 st Rosenvatten Alun - 15 gram Sötmandel - 15 gram Äggvitorna kokas med rosenvattnet och alun och mandel vispas i till en smet. Lades på tunt gastyg eller silke och lades sedan på ansiktet som ansiktsmask över natten. Ska ha använts av en fransk skådespelerska på 1800-talet som antirynkmedel. (Källa: Corson 1989) |
|
| Recept XV
(vita) |
Lavendelinfusion
- 3 tsk Äggvita - 1 st Citronsaft - av en halv citron Honung - 1 tsk Mandelolja - 0,5 tsk Mixas. Måla på rent och fuktigt ansikte; undvik området runt ögonen. Ligg ner 10-15 minuter tills masken har torkat, skölj av. Mot fräknar och bruna åldersfläckar. (Källa: Allardice 1991) |
|
| Recept XVI
(vita) |
Äggvita - 1 st Alun - en rejäl bit som passar i handflatan En av de ansiktsmasker jag gillade mest var en som Chama använde för att bleka fräknar, kvisslor och andra fläckar. Själv hade jag fräknar så det räckte och blev över. Så här löd Chamas recept, som bara skulle användas till fet hy: Tag ett färskt ägg. Enda sättet att veta säkert att det var färskt var att ha liten höna som gäst på terassen några veckor. Om detta är besvärligt köp ett i närmaste livsmedelsbutik. Om det inte ser tillräckligt färskt ut måla det perfekt vitt. Tvätta därefter händerna med naturlig tvål. Det är förstås inte heller så lätt att hitta nu för tiden och lyckas du inte det så tvätta händerna med vätska som är så fri från syntetiska rengöringsmedel som möjligt. När händerna är rena slås ägget upp försiktigt och gulan kastas bort. Häll ut vitan på en platt stentallrik. Det är viktigt att det är av stengods eller något slags keramik; metall kan inte användas. Ta en rejäl bit vit shebba (alun) som passar nätt i handflatan och skrubba den kraftigt i äggvitan tills den är full av klumpar. Av denna mycket vita klumpiga blandning läggs ett generöst lager på ansiktet. Vänta 10 minuter tills det känns torrt. Tvätta slutligen av försiktigt med ett tygstycke, gjort av så naturliga fibrer som möjligt, fuktat med ljummet vatten. Dina porer kommer att kännas fantastiskt rena och huden mjuk. (Källa: Mernissi 1995) Anm. Receptet är från Marocko, där man säkert inte står främmande inför att tillsätta också en skvätt rosenvatten. Vips har man ett av 1800-talets europeiska standardrecept med rötter till åtminstone 1500-talet. |
|
| Recept XVII
(gula) |
Äggula
- 1 st Vetekli - 2 tsk Honung - 2 tsk Citronsaft eller äppelcidervinäger - 1 tsk Blanda till en jämn smet och lägg på rent ansikte och hals. Vila med masken 15-20 minuter, skölj av med ljummet vatten. Fräschar upp alla hudtyper. (Källa: Hellgren 1996) |
|
| Recept XVIII
(gula) |
Äggulor
- 2 st Olivolja - 2 msk Mosat fruktkött av avokado - 2 tsk Äppelcidervinäger - 2 tsk Citronsaft - 1 tsk Vispa äggulorna till skum och droppa under tiden ner olja och vinäger. Mixa avokado och citronsaft och tillsätt. Använd omgående; tvätta ansiktet först, och låt ligga på över natten. Skölj av med vatten morgonen därpå. Bra för torr och gammal hy. (Källa: Hellmiss 1999) |
|
| Recept IXX
(gula) |
Äggula
- 1st Jojobaolja - 1 msk (15 ml) Citronsaft - av 1 citron (30-45 ml) Massera in på rynkig hud och låt sitta kvar 20 minuter. Skölj av med kallt vatten. (Källa: Meidinger 2000) |
|
| Recept XX (ansiktsmajonnäs och antirynkkräm) |
Ansiktsmajonnäs (tvåveckorsmask) • Ägg - 1 st • Äppelcidervinäger - 1 msk (15 ml) • Färsk citronsaft - 1 msk (15 ml) • Valfria oljor som passar hudtypen, t. ex. olivolja, sesamolja - 1 kopp (1,5 dl) • Havssalt - en nypa Totalt nära 3 dl. Oljorna kan varieras. Jag brukar blanda minst tre som jag vet är bra för mig. Allt blandas i mixer tills ... ja, tills det är en majonnäs, helt enkelt. Det både luktar och smakar likadant. Ska förvaras i kylskåp. Efter två veckor ska resterna slängas. Ska användas 15 minuter på ansiktet varje dag i två veckor. Rodnad, eventuellt sveda om du har torr hud, kan förekomma de första 2-3 gångerna. Ingen fara, det försvinner. Detta har min mamma använt då och då. Ovanligt bra mot solsveda och har visat magiska resultat mot pigmentfläckar. (Källa: koshka, Shenet Forum: Ansiktsmajonnäs, 2005) |
|
Gurkmajonnäs (antirynkkräm) |
||
|
|
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|
|
||