![]() |
Ansiktsmasker Frukt- och grönsaksmasker |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Framställning | Mosa, badda, stryk eller klappa på vilken överbliven frukt eller grönsak som helst och tvätta av efter en stund. Frukten kan också förtjockas till ett gelé. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Beskrivning | Skivad eller mosad frukt och grönsaker, ibland förtjockade till en fastare gröt, eller deras juice. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Varianter | Peelingmasker | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Hållbarhet | Blir det råvaror över äter man upp dem. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Recept |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept I
(avokado) |
Mosad
avokado Lugnar solskadad hud. Utmärkt mask för torr hy; frukten innehåller 25 % olja. Används skalhalvorna till armbågarna! (Källa: Mother Earth 1973) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept II
(banan) |
Mosad
banan - 1 st Havremjöl (smulade havregryn) - 5 msk Honung - 1 msk Vatten - ev. lite Blanda till en jämn smet. Lägg på fuktad hud och låt sitta på en kvart. Skölj av med ljummet vatten. Mjukar upp och ger fukt. (Källa: Hillker 1989) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept III
(apelsin) |
Mosat
fruktkött från en halv apelsin
Mandelmjöl - 5 msk Kokosfett - 0,5 dl Vispad grädde - 2 msk Glycerin - 2 msk Vispa hårt. Låt ligga på huden 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten utan att gnugga. Slätar ut och gör huden mjuk - bra för torr hy. (Källa: Hillker 1989) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept IV
(jordgubbar) |
Mosade
jordgubbar - 5 st Yoghurt - 2 tsk Mandelmjöl - så mycket som behövs Blanda till lagom konsistens. Låt ligga på huden 10 minuter. Skölj av med ljummet vatten. C-vitaminet i jordgubbarna friskar upp, svavelföreningarna stimulerar, verkar inflammationshämmande och ger lyster. Använd inte på torr eller allergisk hy. (Källa: Hillker 1989) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept V
(alger) |
Torkad
wakame-alg (Undaria pinnatifada) Blötlägg algen i kallt vatten 20 min, skölj av. Lägg bitarna på ansiktet och låt ligga på 20-30 min. Bra för både torr och fet hy, trött och åldrad, och på solbränna. Stimulerar och friskar upp. Avgiftande om den används regelbundet. (Källa: Leigh 1992) Anm. Wakame kan köpas i hälsokostaffärer. Andra sorters alger kan också användas. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept VI
(citron) |
Citronsaft Skivad gurka Doppa gurkskivorna i citronsaften och låt ligga på huden 10-20 minuter. Vid upprepad behandling bleks pigmentfläckar och fräknar. (Källa: Wicklund 1997) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept VII
(jordgubbar) |
Jordgubbar
- 3-5 st Äppelcidervinäger - 50 ml Mosa jordgubbarna, blanda med vinägern och låt stå 2-3 timmar. Sila bort vätskan genom tyg. Massera in jordgubbsmoset på ansikte och hals. Låt sitta på över natten. Skölj av med vatten följande morgon och massera in fuktighetskräm. Avfettar fet hy, lugnar och renar från finnar och pormaskar. (Källa: Thacker 1994, Hellmiss 1999) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept VIII
(gurka, potatis) |
Gurka
eller potatis Gasbinda (ev.) Riv gurkan eller potatisen eller skiva mycket tunt. Lägg eventuellt i gasbinda. En halvtimme med detta på ansiktet tar bort svullnad och påsighet. Det kan också användas som ögonkompress. Både gurka och potatis är också utmärkta svalkande och lindrande akutmedel på solsveda. I kinesisk medicin lägger man gurkskivor på ormbett. (Källa: Shenet 2000) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept IX
(papaya, ananas, kiwi, fikon) |
Saft
eller fruktkött av omogen papaya
- 4 msk Pressa ut saften med råsaftpress eller riv frukten fint på rivjärn och pressa ut saften genom tunt tyg. Låt saft och/eller fruktmos ligga på huden en halvtimme. Huden bokstavligt talat möras. Verkan kommer av enzymet papain som löser upp hård vävnad och förhindrar varbildning. Kan vara för starkt för känslig hy men kan också användas i omslag på sår för att lösa upp död vävnad. I Sydeuropa lägger man mosad papaya på huden för att dra ut stickor och törnen från törnbuskar. Likadant verkande enzymer finns i ananas (bromelin), grön kiwi (actinidin) och fikon (ficin). (Källa: Shenet 2000) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept X
(ananas) |
Färsk ananas, krossad burkananas
eller saft - 4 stora bitar respektive 1,5 dl Olivolja - 3 tsk (ev.) Mixa och fördela över ansiktet, ligg ner och vila en kvart. Skölj av med varmt vatten, torka lätt med handduk och smörj in huden med din vanliga fuktkräm. Skönt uppfriskande; fruktenzymerna är antiinflammatoriska, lätt sammandragande och löser upp smuts och döda hudceller. (Källa: Elle 2001:8; 2004:12) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Recept XI (ananas) |
• Färsk ananas - 1 liten Blöt upp huden i vatten 20 minuter. Skär en bit ananasskal och lägg insidan direkt mot torr hud och förhårdnader. Fäst med kirurgtejp. Låt sitta över natten. Ta bort försiktigt och blöt huden i fem minuter. Upprepa ca fyra nätter i följd. Mjukar upp döda hudceller. (Källa: Merson 2007) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||