![]() |
Ungerskt vatten |
|
|
(Drottningens av Ungern intyg 1370) |
||
| Moderväxt | Rosmarin (Rosmarinus officinalis) som huvudingrediens | |
| Synonymer | Ungerska drottningens vatten, drottningvatten, rosmarinsprit, rosmarinvatten, huvudvatten, slagvatten, slagdroppar | |
| Farmakopénamn | Spiritus Anthos, Spiritus Reginae Hungariae, Spiritus Rosmarini, Aqua Reginae Hungariae | |
| Engelska namn | Queen of Hungary water | |
| Andra namn | Romanska språk Eau d'Hongroise, eau de la reine de Hongrie (franska) |
|
|
|
||
| Tradition | Denna berömda doft har funnits i varenda
europeisk receptsamling i århundraden. Det första
spåret till den är ett medicinalvin destillerat
av vin och rosmarinört som beskrivs i en text tillskriven
Fredrik II på 1200-talet. 1370 hade den alltså
nått ungerska drottningen som smärtstillande
medel, enligt en del som liniment, enligt andra som badtillsats.
Redan i sin tidiga och enklaste form rosmarintinktur fick drottningvattnet rykte som undermedel, liksom de flesta "brända vatten" fick i destilleringskonstens barndom. På 1700-talet gavs det invärtes eftersom det "fick syrorna att försvinna varvid andarna återfick sin rätta vikt" - utmärkt vid galenskap, sades det. Sådana vatten från apoteken hade en marknad långt in på 1900-talet. Under Brattsystemets dagar köptes det som dricksprit - hjälpte säkert andarna att återfå sin rätta vikt. Historien om det mest kända av alla undervatten: eau de cologne. Farmakopéerna Stockholmsfarmakopén 1686 innehöll ett ungerskt drottningvatten. Ett sådant kom också med i den första nationella svenska farmakopén 1775 och fanns kvar till och med sjunde upplagan 1869. Recept nedan. |
|
| Framställning | Växtdelar destilleras - den
ursprungliga metoden. Samma växtdelar dras ut i sprit (tinktur). Alkohol tillsätts eteriska oljor av samma växter (spritlösning). Med andra lösningsmedel kan man med samma proportioner doftämnen skapa parfym, badolja, hårvatten o.s.v. |
|
| Beskrivning | Friskt doftande vätska med mer (tinktur), mindre (destillat) eller ingen färg alls (spritlösning). Ska vara helt ogrumlad. | |
| Mått och vikt | 95 % alkohol:100 ml väger 82 gram,
100 gram = 123 ml 90 % alkohol:100 ml väger 86 gram, 100 gram = 120 ml 70 % alkohol: 100 ml väger 89 gram, 100 gram = 112 ml 40 % alkohol: 100 ml väger 95 gram, 100 gram = 105 ml För detaljer, se alkoholmått. |
|
| Löslighet | Vatten
och vattenlösliga ämnen som glycerin,
ättika och alkohol
kan lösas i spriten. Fettlösliga ämnen som fett, oljor, vaxer, och hartser löses inte i alkohol. Eteriska oljor löses mer eller mindre beroende på alkoholhalt. |
|
| Innehåll |
Alkohol |
|
| Varianter |
Huvudvatten |
|
| Ersättning | I brist på nödiga råvaror gjorde man sitt ungerska vatten på späda granbarr, berättar Linné från en resa i Sverige. | |
| Hållbarhet | Förvaras som alla cologner - mörkt, svalt, i väl tillslutet kärl. | |
|
|
||
| Parfym | Doftbeskrivning Mycket frisk, nästan linimentlik colognedoft, ibland med en varmare kryddton. |
|
| Massage | Det ungerska vattnet började som muskelolja och smärtstillande liniment och till det har också många av de följande varianterna använts. | |
|
|
||
Recept |
||
| Recept I (destillat) |
Vinsprit (konjak 40-50 %) Rosmarinblommor Häll spriten över blommorna så att den täcker. Slut till väl och låt macerera sex dagar. Destillera därefter i sandbad. "Originalet". (Källa: Corson 1989, efter "Queen's Book of Hours", 1652) |
|
| Recept II (tinktur) |
Brandy eller ren sprit
- 1 gallon (4,55 liter) Rosmarin - 1 handfull Lavendel - 1 handfull Myrten - 1 handfull Finhacka örterna i 2-3 cm stora bitar. Lägg dem i spriten och låt stå tre dagar. Destillera. (Källa: Allardice 1991 efter R. Bradley: "The country housewife and lady's director", 1732) Anm. Lavendeln var troligen inte dagens lavendel utan den friska, nästan rosmarindoftande spiklavendeln. |
|
| Recept III (destillat) |
Vinsprit
(ca 45 % volym) - 1 congium (3.283 ml) Färska blad och blommor av rosmarin - 2 libra (850 gram) Destilleras och avdunstas till halva volymen. Farmakopénamn: Spiritus Rosmarini; Aqua Reginae Hungariae. (Källa: Pharmacopoea Svecica I, 1775) Anm. Officinell från första t. o. m. sjunde upplagan, 1775-1869. Gamla svenska mått och vikter. |
|
| Recept IV (tinktur - huvudvatten) |
Lavendeltinktur
- 3 libra (1.275 gram) Rosmarintinktur - 1 libra (425 gram) Kanel - 0,5 uns (15 gram) Muskotnöt - 0,5 uns (15 gram) Rött sandelträ - 3 drachmer (11.1 gram) Får dra i fyra dagar, silas av. Färgen kan uteslutas. Farmakopénamn: Spiritus Lavendule compositus, Aqua apoplectica. (Källa: Svenska farmakopén 1775) Anm. Senare farmakopénamn: Spiritus Lavendulae compositus, Tinctura Lavendulae aromatica, Tinctura Lavandulae aromatica. Var med olika sammansättning officinell i alla upplagor av svenska farmakopén, 1775-1946. För 1900-talsversioner se rött slagvatten nedan, gjort på eteriska oljor. |
|
| Recept V (spritlösning) |
Renad vinsprit (runt 51 % alkohol)
- 1 liter Rosensprit (se rosdofter) - 125 ml Orangeblomsextrakt (se apelsinblomsolja) - 125 ml Engelsk rosmarinolja - 12,5 gram Citronolja - 6 gram Citronmelissolja - 6 gram Pepparmyntsolja eller grönmyntaolja - 0,4 gram (Källa: Piesse 1857) |
|
| Recept VI (tinktur - rött slagvatten) |
Utspädd
sprit (64-65 %) - 800 delar |
|
| Recept VII (spritlösning) |
Sprit
- 825 gram Rosenextrakt - 80 gram Orangeblomsextrakt - 80 gram Rosmarinolja - 10 gram Citronolja - 5 gram Citronmelissolja - 0,5 gram Pepparmyntsolja - 6 droppar Totalt ca 1.000 gram. Häll spriten på mörk glasflaska och tillsätt doftämnena. (Källa: Hector 1903, efter Askinson) |
|
| Recept VIII (spritlösning - vitt slagvatten) |
Sprit
- 495 delar Rosmarinessens - 3 delar Timjanessens - 2 delar En mycket förenklad form av slagvatten eller vitt slagvatten. Farmakopénamn: Spiritus apoplecticus, Spiritus apoplectica, Spiritus antispasmodicus. (Källa: Gentz och Lindgren 1946) |
|
| Recept IX (destillat) |
Vin - 4 liter Färska blommande toppskott av rosmarin - 750 gram Totalt ca 4 liter. Får dra fyra dagar och destilleras sedan. (Källa: Irenes 1974) |
|
| Recept X (spritlösning) |
Alkohol
90 % - 800 gram Tredubbelt rosenvatten - 100 gram Tredubbelt orangeblomsvatten - 100 gram Rosmarinolja - 2 gram Citronverbenaessens - 7 gram Portugalolja (apelsinolja eller pomeransolja) - 1,5 gram Limeolja - 1 gram Pepparmyntsessens - 0,5 gram Totalt ca 1.000 gram. Får dra 6 månader. (Källa: Poucher och Howard 1974) Anm. Tredubbla aromatiska vatten = starka. |
|
| Recept XI (tinktur) |
Rosmarintinktur
- 3 delar Lavendeltinktur - 1 del (Källa: Mességue 1977) |
|
| Recept XII (spritlösning) |
Vodka
- 50 ml Rosmarinolja - 30 droppar Citronolja - 12 droppar Rosenolja - 5 droppar Apelsinblomsolja - 5 droppar Citronmelissolja - 4 droppar Pepparmyntsolja - 1 droppe Totalt ca 50 ml. Låt dra en vecka. (Källa: Ranta och Ounapuu, 1984) |
|
| Recept XIII (spritlösning) |
Cetylalkohol
- 50 ml Rosmarinolja - 30 droppar Citronolja - 12 droppar Rosenolja - 5 droppar Pomeransolja - 5 droppar Salviaolja - 2 droppar Pepparmyntsolja - 2 droppar Totalt ca 50 ml. Häll i flaska med skruvkork och omskaka före användning. (Källa: Bremness 1995) |
|
| Recept XIV (tinktur) |
Vodka
- 300 ml Rosenvatten - 100 ml Orangeblomsvatten - 100 ml Citronskal, strimlade - 4 st Rosmarinört - torr 3 msk eller färsk 6 msk Pepparmynta - 1 färsk kvist Citronmelissblad - torra 1 msk eller färska 2 msk Totalt ca 300 ml. Låt örterna ligga i vodkan 3 veckor. Skaka om dagligen. Sila och tillsätt de aromatiska vattnen. Hållbart ett halvår. (Källa: Duff 1998) |
|
| Recept XV (spritlösning) |
Vodka eller annan klar alkohol
- 1 dl Rosmarinolja - 60 droppar Citronolja - 24 droppar Rosenolja - 10 droppar Apelsnblomsolja - 10 droppar Citronmelissolja - 8 droppar Pepparmyntsolja - 2 droppar Totalt drygt 100 ml varav eterisk olja 4-5 %. Spriten hälls på mörk flaska och de eteriska oljorna tillsätts. Tyvärr är källan borttappad; det verkar vara en variant av Hectors recept ovan. (Källa: Okänd ca 2000) |
|
|
|
||
|
Litteratur:
Se t. ex. Allardice (1991), Corson (1989), Forbes (1970),
Gentz och Lindgren (1946), Foucault (1983), Piesse (1857).
|
||
|
|
||
|
© Shenet 1997 - 2013 |
||
|
|
||